Enis Batur, 2001´de, Elma adını verdiği, altbaşlığını Örgü Teknikleri Üzerine Bir Roman DEnemesi olarak belirlediği bir metin yayımlamıştı ve buradaki çıkış noktası Gustave Courbert´nin L´origine du Monde / Dünyanın Başladığı Yer adlı tablosuydu. Batur, metnini, bu ´tohum´ üzerinden ´farklı tohumlar´la dağıtmış, damıtmış, ´belli belirsiz´ bağlarla örmüştü.
Mustafa Durak, Elma üzerine hazırladığı bu incelemede Elma Romanı Nasıl Bir Roman? sorusuna cevaplar arıyor. Elma´yı öncelikle Türk romanındaki yenileşme çizgisi içinde ele alınması gereken bir yapıt olarak saptıyor ve gizlerini çözmeye suyunuyor.
Elma´nın ´türlerarası´lığını vurgularken içerdiği çeşitli yazarlık biçimlerine uğrayan Durak, metni yapısal olarak farklı anabölümlere ayırırkenmeraklı okuyucuya da ayrıntılı bir okuma önerisi hazırlamış oluyor. Enis Batur´un tüm metinlerine yayılan belli izlekleri başlıklar halinde karşımıza çıkarıyor.
Elma Romanı Nasıl Bir Roman?, Elma ve yazar Enis Batur´un gizlerine dair kişisel bir harita denemesi. İddiası Batur´un gizlerine dair kişisel bir harita denemesi. İddiası Batur´un ördüğü ilmekleri sökmenin olası yollarını keşfetmek.